IFS certificering voor voedselveiligheid

IFS normen helpen producenten, leveranciers en dienstverleners in de gehele voedselketen te voldoen aan voedselveiligheids en –kwaliteitseisen. Nedcon Organisatieadvies begeleidt u bij het voldoen aan de IFS normeisen.

IFS: International Featured Standard

IFS staat voor International Featured Standard en is ontwikkeld door Duitse en Franse retail-brancheorganisaties. Dit is de Duits/Franse tegenhanger van de British Retail Consortium (BRC) norm op gebied van voedselveiligheid.

Certificering voor deze norm toont aan dat u voldoet aan de basisvoorwaarden voor voedselveiligheid en draagt bij aan de analyse en beheersing van de voedselveiligheidsrisico’s binnen uw organisatie. IFS certificering wordt erg gewaardeerd en daarom vaak vereist in de retailsector.

Er wordt er gewerkt met vier zogenaamde ‘knock-out criteria’. Indien er aan één van deze criteria niet wordt voldaan, komt de organisatie niet in aanmerking voor certificering. Deze criteria zijn:

 • beheersing van kritische beheerspunten;
 • betrokkenheid van het management en medewerkers;
 • traceerbaarheid van producten, grondstoffen en verpakkingsmaterialen;
 • uitvoering van corrigerende maatregelen.

Certificeerbare varianten

Er zijn verschillende certificeerbare varianten ontwikkeld voor en door belanghebbenden in ketens van levensmiddelen.

 • Food
  Deze variant is gericht op de voedselveiligheid en de kwaliteit van processen en producten van voedselproducenten. Dit is het certificaat voor levensmiddelenproducenten.
 • HPC
  HPC (Household and Personal Care) is een standaard die is bedoeld voor ondernemingen die huishoudelijke producten en producten voor persoonlijke verzorging verwerken, behandelen en verpakken.
 • PAC Secure
  PAC Secure is een standaard die bedoeld is voor de producenten van verpakkingsmaterialen die gebruikt worden in de levensmiddelenindustrie. U kunt denken aan kunststof, papier, metaal, glas en andere (natuurlijke) materialen.
 • Logistics
  Logistics richt zich op het vervoeren en op- en overslaan van producten. Dit is het IFS-certificaat voor logistieke dienstverleners.
 • Broker
  Broker richt zich op in- en verkoop van levensmiddelen. Dit is het IFS-certificaat voor handelsbedrijven zonder eigen warehouse of logistiek.
 • Wholesale / Cash & Carry
  Wholesale / Cash & Carry is van toepassing op alle soorten groothandelsactiviteiten. De norm IFS Wholesale / Cash & Carry wordt in de praktijk toegepast bij groothandelsactiviteiten waar onverpakte levensmiddelen worden verwerkt.
 • Food Store
  Het doel van de Food Store norm is het meten en verbeteren van de prestaties op het gebied van de voedselveiligheid van voedingsproducten in verschillende winkels. De audit wordt ingezet als benchmark instrument. Food Store norm wordt gebruikt in diverse branches.

Tevens biedt IFS verschillende opstapprogramma’s op het gebied van voedselveiligheid, productveiligheid en logistiek die te certificeren zijn. Deze programma’s zijn bedoelt voor kleine en minder ontwikkelde bedrijven op het gebied van proces- en productveiligheid.  De opstap is bedoelt voor de aanzet naar de certificeringsschema’s van Food, HPC of Logistics.

Voordelen IFS certificaat

Een IFS certificaat biedt u de volgende voordelen:

 • Het leveren van aantoonbare kwaliteit en voedselveiligheid naar uw klanten toe;
 • Door het werken met werkinstructies en het uitvoeren van inspecties minder kans op fouten waardoor ‘recall’ acties worden voorkomen;
 • Duitse, Franse én Italiaanse supermarkten eisen het certificaat steeds vaker (b.v. Lidl, Aldi en Carrefour);
 • IFS is door het Global Food Safety Initiative (GFSI) erkend.

Begeleiding richting certificering

Nedcon Organisatieadvies helpt uw organisatie bij het inrichten van het voedselveiligheidssysteem en begeleidt uw organisatie naar certificering. Onze adviseurs hebben hiervoor praktische tips en de juiste ervaring. Nedcon Organisatieadvies hanteert een beproefde werkwijze om te komen tot een geïmplementeerd systeem.

Ik wil meer informatie

Neem contact met mij op

Top